Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

ΜΝΗΜΕΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΑΠΟ ΤΗ ΣΠΟΔΙΑΝΑ- (ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ)

 Παρουσίαση: Αθανάσιος  Νικ. Στάμος

Ήταν ημέρα Δευτέρα 28 Οκτώβρη 1940 και ώρα δέκα περίπου το πρωί, όταν τρία βομβαρδιστικά Ιταλικά αεροπλάνα ξεπροβάλλουν από Νοτιοδυτική κατεύθυνση και συγκεκριμένα πάνω από το χωριό Σταροχώρι και σε δευτερόλεπτα ρίχνουν τις βόμβες τους  στη Πάτρα, στο λιμάνι, στη πλατεία Τριών Συμμάχων και σε άλλες περιοχές.

Ο βομβαρδισμός της Πάτρας, διήρκησε μέχρι το μεσημέρι. Επί δύο ώρες οι Ιταλοί πιλότοι έριχναν με πείσμα και ανενόχλητοι τις βόμβες τους στη Πόλη και σκορπούσαν τη καταστροφή και το θάνατο στους κατοίκους οι οποίοι έτρεχαν έντρομοι και αλλόφρονες  στους δρόμους για να βγουν έξω από τη Πόλη να σωθούν από τη συμφορά που τους βρήκε. Το αποτέλεσμα ήταν να ισοπεδωθούν πολλά κτίρια, να καταστραφεί το λιμάνι και να σκοτωθούν  193 κάτοικοι των Πατρών εκείνη την ημέρα.

Την νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη οι Χωροφύλακες από τη Χαλανδρίτσα έδιναν τα φύλλα επιστράτευσης στους κατοίκους της Χρυσοπηγής, Χρήστο Σούρα, Ιωάννη Θεοφανόπουλο, Κώστα Πατσαβά, Φίλιππα Βέτσο. Αθανάσιο Βέτσο και Κωνσταντίνο Νίκα. Με όποιο τρόπο μπορέσουν να βρεθούν μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 29ης Οκτωβρίου στη Πάτρα με προορισμό το μέτωπο του πολέμου. Ήταν κάτι φοβερό και απρόσμενο για τις οικογένειες, αλλά τα «παιδιά της Ελλάδος» μαζί και με άλλα «παιδιά της Ελλάδος παιδιά» βρέθηκαν και παρουσιάστηκαν στις Στρατιωτικές Αρχές των Πατρών έγκαιρα. 

Το λιμάνι ήταν καταστραμμένο από τους βομβαρδισμούς των Ιταλών, αλλά όλοι οι στρατεύσιμοι στις δύσκολες αυτές στιγμές, με καΐκια και ψαρόβαρκες βρέθηκαν στις απέναντι ακτές και στη συνέχεια στο μέτωπο του πολέμου. Οι ιστορίες που διηγούνταν αυτοί οι ήρωες μαχητές από τη Χρυσοπηγή του Δήμου Ερυμάνθου (ευτυχώς επέστρεψαν όλοι μετά τη λήξη του πολέμου) είναι φοβερές και συναρπάζουν κάθε Ελληνική ψυχή και φουντώνουν το πατριωτικό αίσθημα του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας που αγαπά τη Πατρίδα, την ελευθερία και τις Αθάνατες Ελληνικές Αξίες για να βρεθούν ξανά στις επάλξεις του καθήκοντος αν η μοίρα το απαιτήσει .

ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΘΑΝΑΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ.

Στοιχεία από το ανέκδοτο πόνημά μου                                              Μνήμες και θύμησες από τη παραδοσιακή Σποδιάνα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου