Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Η Δουλεία των σκλαβωμένων Ελλήνων

 Παρουσίαση: Αθανάσιος  Νικ. Στάμος

 Όταν οι Τούρκοι υπέταξαν την Ελλάδα καθόρισαν και το πρότυπο δουλείας στους υποτελείς τους. Σύμφωνα με τον Οθωμανικό Νόμο οι Έλληνες ήσαν υποχρεωμένοι να φορούν πάντα μαύρα ρούχα και να περπατάνε πάντα με σκυμμένο το κεφάλι και με μικρά βήματα. Το ευθυτενές και παλικαρίσιο περπάτημα ήταν προνόμιο μόνον των Τούρκων.

Ο υπόδουλος Έλληνας δεν είχε το δικαίωμα να καβαλάει στα άλογα ή τα μουλάρια. παρά μόνον στα γαϊδούρια και όταν συναντούσε κάποιον Τούρκο έπρεπε να κατέβει από τον γάιδαρο του και να τον προσκυνήσει. Αν όμως δεν το έκανε αυτό τότε ο κάθε Τούρκος(ακόμη και αλήτης αν ήταν) τον κατέβαζε βιαίως και τον ξυλοκοπούσε. Οι μόνοι που δεν κατέβαιναν από τα ζώα τους όταν συναντούσαν Τούρκο ήσαν οι ιερείς. Ο κλήρος προστατευόταν από ειδικούς Νόμους και είχε πολλά προνόμια.

   Άλλο χαρακτηριστικό της δουλείας ήταν ότι ο υπόδουλος Έλληνας έπρεπε να κατοικεί σε σπίτι φτιαγμένο από καλάμια και επιχρισμένο με λάσπη το (λεγόμενο τσατουμά) και να μην έχει άνετους χώρους. Δεν επιτρέπονταν έπιπλα στο σπίτι του σκλαβωμένου Έλληνα.

   Αν κατά τύχη το βράδυ παρευρισκόταν σε σπίτι Ελληνικό και κάποιος Τούρκος, τότε ο οικοδεσπότης όφειλε να φροντίσει το άλογο του Τούρκου, φαί, νερό, και ασφαλές κατάλυμα καθώς και στον Τούρκο να προσφέρει κρεβάτι για ύπνο, το καλύτερο φαγητό και κρασί και να του παραχωρήσει για νυχτερινή διασκέδαση και καλοπέραση τη γυναίκα του ή την αδερφή του ή τις κόρες του και να του δώσει και κάποιο δώρο όταν θα έφευγε λέγοντας «καλώς όρισες αφέντη μου» ή «στο καλό αφέντη μου»

    Πολλοί, λοιπόν, από τους οικοδεσπότες που η μοίρα τους έφερνε αντιμέτωπους με μια τέτοια άτιμη δουλεία, κατά τη διάρκεια της νύχτας με κάποιο τσεκούρι ή μαχαίρι σκότωναν τον Τούρκο φιλοξενούμενο τους και έβγαιναν στα βουνά να γίνουν κλέφτες , τον τύραννο να διώξουν.

                                Η Πολυπόθητη Ελευθερία

 Μετά τη κατάκτηση της  Πόλης  από τους Τούρκους το 1453 και την έναρξη της σκληρής δουλείας,  οι υπόδουλοι πλέον Έλληνες αντέδρασαν και μέχρι το 1821, έκαναν 123 επαναστατικά κινήματα, για την πολυπόθητη ελευθερία τους, αλλά όλα αυτά τα κινήματα κατέληγαν πάντα σε ανθρώπινες θυσίες και καταστροφές περιουσιών από τον πανίσχυρο κατακτητή, χωρίς αποτέλεσμα.

    Το 124ο  επαναστατικό κίνημα ήταν το 1821. Το κίνημα αυτό ξεσήκωσε όλους τους Έλληνες για «Λευτεριά ή Θάνατος». Δεν υπήρχε πλέον σ’ αυτούς άλλο περιεχόμενο αντοχής και με δυναμισμό αποφάσισαν «του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει» και ξεκίνησαν τον αγώνα αποτίναξης του ζυγού της δουλείας και εξεδίωξαν με τεράστιες θυσίες και καταστροφές το βάρβαρο Τούρκο κατακτητή από τα ιερά χώματα της χώρας μας και χάρισαν στις επόμενες γενιές το αγαθό της ελευθερίας και την δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους που γιορτάζουμε όλοι οι Έλληνες  ενωμένοι τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας 25 Μαρτίου 2021.                                                                                                                                               

                                                                                                                                                         Αθήνα  25 Μαρτίου 2021    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου