Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Η Σποδιάνα στην Επανάσταση του 1821

Στο κάλεσμα για την έναρξη του Εθνικού απελευθερωτικού αγώνα, που ο στυγνός και βάρβαρος κατακτητής Οθωμανός, για 400   χρόνια απομυζούσε τους κόπους και τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού και των κατοίκων της Σποδιάνας, οι προπάτορές μας άρπαξαν τα όπλα και παρευρέθηκαν μεταξύ των πρώτων στο ξεκίνημα της επανάστασης στα Καλάβρυτα  21-26 Μάρτη 1821. 
Στη συνείδησή τους είχε πλέον «ριζώσει η ελπίδα και η πεποίθησις, ότι αφεύκτως δια της σπάθης θα αποκτήσει (το Ελληνικόν Έθνος) την  δια της σπάθης αρπαγηθείσα υπό των εχθρών πατρική κληρονομιά.»  Ν.Πολίτης «Παραδόσεις»Α/659
Από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) άντλησα όσες πληροφορίες βρήκα διάσπαρτες στο 7/τομο 


Ιστορικό Λεξικό Επαρχίας Καλαβρύτων του Ιστορικού Ερευνητή Θανάση Τζώρτζη σχετικά με τους Σποδιαναίους μαχητές ενταγμένους  στα Επαναστατικά Σώματα  Καλαβρυτινών Οπλαρχηγών και έλαβαν ενεργό μέρος  στην έναρξη της Επανάστασης οι:
Ανδριόπουλος Δημήτριος,
Αντωνόπουλος Γεώργιος
Στάμος Γεώργιος
Ντούρος Παναγιώτης
Κραβαριώτης Γεώργιος του Δ.
Κραβαριώτης Γιάνος του Δ.
Χατζής Μήτρος
Στον επτάχρονο επαναστατικό αγώνα με πολλούς κινδύνους και ανυπολόγιστες θυσίες και στερήσεις, συμμετείχαν σε πολλές μάχες και επέζησαν δεκαοκτώ (18) μαχητές (ονομαστικά αναφέρονται σε προηγούμενες αναρτήσεις) και είναι καταγεγραμμένοι στα ΓΑΚ που προκύπτουν από έρευνες μέχρι σήμερα.
Οι παλαιότεροι δίνουν μαρτυρίες ότι πολλοί Σποδιαναίοι μαχητές ήσαν ενταγμένοι και σε άλλους Οπλαρχηγούς της Επαρχίας Πατρών για τους οποίους δεν έχουμε στοιχεία. Σε όλους αυτούς που επέζησαν και σε όσους θυσιάστηκαν στα πεδία των μαχών, για να απαλλαγούμε οριστικά από τη δουλεία και την καταπίεση του κατακτητή και να ζούμε ελεύθεροι, τους αναγνωρίζουμε δόξα και Τιμή!

Αθανάσιος Στάμος        
Αθήνα 25 Μαρτίου   2019  

2 σχόλια:

  1. Οι καπεταναιοι "Πετρουτσος" και "Νικας" δεν αναφερονται;;; Ειχαν δικα τους σωματα;;;; Ποσοι ακομη εδωσαν τον αγωνα και ποσες γυναικες ηρωικα μεγαλωσαν οραφνα παιδια και βοηθησαν με τον δικο τους τροπο γενικα! ΖΗΤΩ ΤΟ '21, ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τους πεσόντες Σποδιαναίους στον αγώνα δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία, ούτε και πόσες οικογένειες θρήνησαν απώλειες προσφιλών τους προσώπων,όμως η έρευνα συνεχίζεται Για τον 100αρχο Νίκα και Πετρούτσο,θα αναφερθώ σε ξεχωριστές αναρτήσεις προσεχώς με όσα στοιχεία έχω συγκεντρώσει.Υπομονή!!!!

      Διαγραφή