Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Φιλοπρόοδες δραστηριότητες του χωριού μας

Κοινοτικά έργα
Παρουσίαση: Αθανάσιος Νικ.Στάμος
ΑλέξηςΓουρδούπης. Ταλαντούχος επεξεργαστής του σιδήρου στο επάγγελμα διετέλεσε τρις τετραετίες πρόεδρος της κοινότητας Χρυσοπηγής 1983–1995, ακούραστος και δημιουργικός, έβαλε στόχο στη ζωή του με την ιδιότητα του προέδρου, να οργανώσει και να ομορφύνει το χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε και να απαλλάξει οριστικά τους συντοπίτες του από  τις μεγάλες ταλαιπωρίες να  πηγαίνουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους με τα ζώα ή να μεταφέρουν νερό στα σπίτια τους με τις στάμνες από τη κεντρική βρύση οι κατωχωρήτες και από τη πηγή της αμμουτσίλας με τις βαρέλλες στον ώμο ή και με το συμπαθητικό γαϊδουράκι, από απόσταση 700-800 μέτρα οι πανωχωρήτες.


Με τις βασικές γραμματικές του γνώσεις και την  επαγγελματική κατάρτιση που έλαβε από τις Βασιλικές Επαγγελματικές Σχολές της Λέρου, αναγνωρίστηκε και καταξιώθηκε πολύ γρήγορα σε ολόκληρη τη περιοχή σαν ειλικρινής και έντιμος επαγγελματίας, με μεγάλη κοινωνική επιρροή και  προσφορά στο κοινό, κατόρθωσε να αναμορφώσει ολόκληρο το χωριό και να γίνει το παράδειγμα για τα πλησιέστερα χωριά της περιοχής μας.
                                  
Έργα που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στο χωριό μας 1983-1995 
Με πίστωση από τη Νομαρχία Αχαΐας  ολοκλήρωσε την υδροδότηση του πάνω χωριού και ενίσχυσε την υπάρχουσα ύδρευση του κάτω χωριού  από τις πηγές του Νάζια, της Κρυόβρυσης  και Πλατύ (τοπωνύμια) το 1983.Έργο, πολύπλοκο και   δύσκολο.
Διαπλάτυνε και κάλυψε με ασφαλτοτάπητα το κύριο δρόμο από το χωριό Κούμανι μέχρι το χωριό Λακκώματα περίπου δέκα χιλιόμετρα.

Η δραστηριότητα του δεν έμεινε μόνο σε αυτά τα δυο σπουδαία έργα, αλλά επιδόθηκε  και σε άλλα δευτερεύοντα, όπως προέκτινε τη διάνοιξη του δρόμου, από τη θέση Φλισκούνι που είχε φτάσει με πρόεδρο το Βασίλη Βασιλόπουλο,  μέχρι τη θέση Κέδρος. στο βουνό  Πλατύς, που είναι προέκταση του όρους Ερύμανθος 

Διάνοιξε δρόμο προς τ’ απάνω Αμπέλια.
Διάνοιξε δρόμο για τ'αγροτοχώραφα της τοποθεσίας Σκλαβογιάννη.                           
Διάνοιξε δρόμο προς τα αγροτοχώραφα Παλιαμπέλες και Ρόβολα.
Διάνοιξε αγροτικό δρόμο προς την τοποθεσία Κάμπος.
Διάνοιξε αγροτικό δρόμο προς τις τοποθεσίες Αγγελικό και Αμμουδερή.
Διάνοιξε δρόμο από τα Γουρδουπαίϊκα αλώνια προς το κάτω χωριό. 
Διάνοιξε δρόμο από την τοποθεσία δρυμώνα μέχρι το ποτάμι Πείρος.
Βελτίωσε και προέκτινε το τσιμενταύλακο στο κάτω χωριό.
Τσιμεντόστρωσε το δρόμο που περνάει μέσα από τους δύο συνοικισμούς.
Υδροδότησε τα Γιαννικαίϊκα σπίτια στη θέση δρυμώνα σε απόσταση έξι χιλιόμετρα  από τη πηγή της Κεριάνας, λίγα μέτρα Νότια του χωριού μας και ταυτόχρονα  τοποθέτησε υδρομετρητές σ’ όλα τα σπίτια του χωριού με δωρεάν χρήση του νερού μέχρι το 1995. Στη συνέχεια καθιερώθηκε ένα ετήσιο πάγιο 33,21 ευρώ που εισπράττεται από το Δήμου Ερυμάνθου και καλύπτονται οι ανάγκες του δικτύου. 

Υδροδότησε από την περιοχή του  Κούμανι τα Γουρδουπαίϊκα σπίτια στη Λαγκάδα.   
Διάνοιξε τη πλατεία του πάνω χωριού στο χώρο της εκκλησίας και δημιούργησε παιδότοπο. 
                                                                                                                              
 Ο δρόμος προς τα αγροτοχώραφα του Δρυμώνα ξεκίνησε με πρόεδρο παλαιότερα το  Χρήστο Σούρα και είχε φτάσει μέχρι τη θέση Γαύρος, αργότερα τον συνέχισε ο πρόεδρος Βασίλης Βασιλόπουλος μέχρι το χάνι του Γιαννικόπουλου στο δρυμώνα και ο Αλέξης τον ξεκίνησε   αντίστροφα από το χωριό Ελληνικό και από το χάνι του Γιαννικόπουλου, με νεότερη χάραξη, τον ένωσε με τον υπόλοιπο δρόμο στη σκάλα  του δρυμώνα.

 Δραστήριος και μαχητικός όπως πάντα, υπηρέτησε τα Κοινοτικά  συμφέροντα με αγάπη και ανιδιοτέλεια και θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους κοινοτικούς λειτουργούς για τη μεγάλη και σημαντική προσφορά του στην εξέλιξη  του χωριού μας. Πατέρας και παππούς πλέον περνάει ήσυχα και ήρεμα, με την εξαίρετη σύζυγό του την κυρία Βάσω,  τα καλοκαίρια του στο χωριό  με ωραίες συντροφιές φέρνοντας στη μνήμη του γεγονότα περασμένων εποχών και τις περισσότερες φορές  ανταγωνίζεται στο παιχνίδι της μπιρίμπας και τους πιο πεισματάρηδες παίχτες. Είναι αξιέπαινος και δίκαια του αξίζει ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ !!!

Αθανάσιος Στάμος Χρυσοπηγή Ιούνιος  2015   
 
(Υπάρχουν και άλλοι αξιόλογοι κάτοικοι του χωριού μας που διετέλεσαν πρόεδροι στο παρελθόν με σημαντικό κοινοτικό έργο, όπως οι Χρήστος Σούρας, Βασίλης Βασιλόπουλος και άλλοι, καθώς και ο νεότερος Πρόεδρος Γεώργιος Βασιλόπουλος που φαίνεται ότι έχει σύγχρονες ιδέες και σχέδια για τη βελτίωση και ανάπτυξη του χωριού μας  που θα παρουσιάσω με πρώτη ευκαιρία).  
                                                                                                              

4 σχόλια:

  1. Οι λίγοι και οι Δυνατοί Ανοίγουν τους Μεγάλους Δρόμους!
    Κυριολεκτικά και Μεταφορικά! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι οι σωστές ημερομηνίες είναι 1982-1994 ή 1986-1998 και μάλλον καταλήγω στο β΄ γιατί αν θυμάμαι καλά ήταν ο τελευταίος πριν τους Δήμους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για την παρατήρηση. Τις ημερομηνίες αυτές μου τις έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης. Επειδή πολλές φορές η μνήμη απατάει όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε κάτι από τα περασμένα, γι' αυτό θα εξετάσω τις ημερομηνίες και θα επανέλθω.ΑΝΣτάμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές στο παρελθόν έγιναν:1978/15/10-1982/17/10-1986/12/10-1990/14/10-1994/16/10-1998/11/10-2002/10/10-2006/15/10-2010/14/11...ΑΝΣτάμος/αν κάποιος μπορεί να θυμηθεί τις 4/ετίες του Αλέξη, θα του είμαι υπόχρεος...

      Διαγραφή