Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Σποδιαναίοι Μαχητές Υπέρ της Ανεξαρτησίας του Έθνους

Στο μεγάλο ξεσηκωμό του γένους για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού και την απόκτηση, οριστικά, της πολυπόθητης ελευθερίας και ανεξαρτησίας, η Σποδιάνα συνέβαλλε ηθικά και υλικά, σύμφωνα με τις τότε δυνάμεις της, στον Ιερό και ηρωικό αγώνα του 1821.

Παραθέτω τα ονόματα Σποδιαναίων αγωνιστών που υπηρετούσαν στα στρατιωτικά επαναστατικά σώματα Καλαβρυτινών οπλαρχηγών και έλαβαν μέρος σε πολλές μάχες, βραβεύτηκαν με Αριστεία και πήραν συντάξεις από το ελεύθερο Ελληνικό Κράτος, μετά την απελευθέρωση, για τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση που επέδειξαν κατά τον επταετή πόλεμο ενάντια στο δυνάστη κατακτητή.


Η προσπάθειά μου αυτή οφείλεται στην διατήρηση της μνήμης απέναντι στη λήθη και στην  αναγνώριση των θυσιών όλων αυτών που αγωνίστηκαν και επέζησαν και αυτών που άφησαν τα κόκαλα τους στα πεδία των μαχών.

Στη Μάχη Καλαβρύτων 21-26/3/1821
Ανδριόπουλος Δημήτριος. Αντωνόπουλος Γεώργιος, Στάμος Γεώργιος, Χατζής Μήτρος, Ντούρος Παναγιώτης, Κραβαριώτης Γεώργιος του Δ. Κραβαριώτης Γιάννος του Δ.

Στη πολιορκία των Πατρών
Στάμος Γεώργιος, Στάμος Θεοδωράκης, Ανδριόπουλος Δημήτριος, Χατζής Μήτρος, Αντωνόπουλος Γεώργιος, Ντούρος Παναγιώτης  Κραβαριώτης Γεώργιος του Δ, Κραβαριώτης  Γιάννος του Δ. Γουρδούπης Αθανάσιος, Γουρδούπης Ανδρέας

Μάχη Λεβιδίου 14/4/1821
Στάμος Θεοδωράκης  Ανδριόπουλος Δημήτριος  Ντούρος Παναγιώτης
Γουρδούπης Αθανάσιος,  Γουρδούπης Ανδρέας

Μάχη Τριπόλεως 23/9/1821
Ανδριόπουλος Δημήτριος, Κραβαριώτης Γεώργιος του Δ. Κραβαριώτης Γιάννος το Δ.

Μάχη πουσίου 13/6/1821
Ανδριόπουλος Δημήτριος, Κραβαριώτης Γεώργιος του Δ, Κραβαριώτης Γιάννος του Δ.

Μάχη Ακροκορίνθου 14/1/1822
Στάμος Γεώργιος, Στάμος θεοδωράκης, Ανδριόπουλος Δημήτριος, Χατζής Μήτρος, Αντωνόπουλος Γεώργιος, Κραβαριώτης Γεώργιος του Δ, Σκιαδάς Μήτρος, Γουρδούπης Αθανάσιος, Γουρδούπης Ανδρέας,

Μάχη Δερβενακίων 26/7/1822
Στάμος Θεοδωράκης, Γουρδούπης Αθανάσιος, Γουρδούπης Ανδρέας

Μάχη Ακράτας 6-8/1/1823
Νίκας Νικόλαος, Στάμος Γεώργιος, Στάμος Θεοδωράκης, Ανδριόπουλος Δημήτριος, Αντωνόπoυλος Γεώργιος, Ντούρος Παναγιώτης, Κραβαριώτης Γεώργιος του Δ, Κραβαριώτης Γιάννος του Δ, Χατζής Μήτρος, Γουρδούπης Αθανάσιος, Γουρδούπης Ανδρέας, Σκιαδάς Μήτρος

Μάχη Τρικόρφων   23/6/1825,  έλαβε μέρος ο Σκιαδάς Μήτρος

Μάχη Μεσολογγίου
Νίκας Νικόλαος, Κραβαριώτης Γεώργιος του Δ, Κραβαριώτης Γιάννος του Δ, Σκιαδάς Μήτρος

 Μάχη Καυκαριάς 26-27/8/1827 έλαβε μέρος ο Ανδριόπουλος Δημήτριος


Υπάρχουν και άλλοι Σποδιαναίοι μαχητές που πολέμησαν γενναία και πήραν Αριστεία και συντάξεις από το ελεύθερο Ελληνικό Κράτος, θα τους αναφέρω σε άλλη μου ανάρτηση.  

Αθανάσιος Στάμος,  Αθήνα,  Φεβρουάριος  2018

Στοιχεία από το ανέκδοτο πόνημά μου
Μνήμες και θύμισες από την Παραδοσιακή Σποδιάνα



2 σχόλια:

  1. " Όποιος γράφει την Ιστορία της Ιδιαιτέρας του πατρίδας, ξεπληρώνει Ιερό χρέος προς αυτήν "
    NIEBUHR
    (Γερμανός Ιστορικός)

    ΑπάντησηΔιαγραφή