Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

Οι Ιερείς της Σποδιάνας (Χρυσοπηγής) 1835-2021

Παρουσίαση Αθανάσιος Ν. Στάμος            

Κάκιζας Ιωάννης [Παπαγιαννάκης] αναφέρεται στην Α’ Κατάσταση κληρικών (η οποία δεν αναφέρει ημερομηνία, αλλά εικάζω ότι είναι του έτους 1835) με α/α 1517 ως εφημέριος καταγόμενος από Σποδιάνα, είναι ηλικίας 53 ετών  [γεννηθείς το 1782] έγγαμος με εκκλησιαστικό βαθμό - και τόπο διαμονής Πούμπα [Μπούμπα] Επισκοπής Κυναίθης (ΓΑΚ. Αρχ. Γραμματείας Υπουργ. Εκκλ. και Δημοσ. Εκπαιδευσ. Φ505).

 Δούρος Γεράσιμος [Παπαγεράσιμος] αναφέρεται σε κατάσταση κληρικών χωρίς ημερομηνία (αλλά εικάζω ότι είναι του έτους 1835) καταγόμενος από Σποδιάνα ηλικίας 47 ετών [γεννηθείς το 1788] άγαμος, μοναχός, επιτήδευμα γεωργός με τόπο διαμονής Μονή .Χρυσοποδαρίτισσας, της Επισκοπής Κυναίθης (ΓΑΚ. Αρχ. Γραμμ. /Υπουργ. Εκκλησ. και Δημοσ. Εκπαιδ. Φ505).                                        

                                                                                    

Χατζόπουλος Κωνστ.[Παπακωσταντής] Αναφέρεται στην κατάσταση κληρικών (η οποία δεν αναγράφει ημερομηνία, αλλά εικάζω ότι είναι του έτους 1835)  με α/α 1033 ως εφημέριος καταγόμενος από Σποδιάνα ηλικίας 36 ετών [γεννηθείς το 1799] έγγαμος με εκκλησιαστικό βαθμό – και τόπο διαμονής Σποδιάνα, Επισκοπής Κυναίθης (ΓΑΚ Γραμματείας Εκκλ. και Δημοσ. Εκπαιδευσ./ σειρά 001-Εκκλησιαστικόν, Φ505)

Σημείωση

Οι τρείς αυτοί ιερωμένοι αναφέρονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) και στο  ΙΛτΕΚ (Ιστ. Λεξ. της Επ. Καλαβρύτων) τόμος ΣΤ σελ.665/Τζώρτζης

 Νεότεροι Ιερωμένοι της Σποδιάνας

Κάκιζας Θεοφάνης [Παπαθεοφάνης] γιός του Παπαγιαννάκη Κάκιζα που άλλαξε το επώνυμο του σε Θεοφανόπουλο και είναι γνωστός στη Σποδιάνα ως Παπαθεοφάνης Θεοφανόπουλος και έκτοτε όλοι οι μετέπειτα απόγονοι αυτού ονομάζονται Θεοφανόπουλοι, είχε παιδιά τον Παναγιώτη που ήταν εκπαιδευτικός στη Χαλανδρίτσα  και τον Αντύπα που ήταν στρατιωτικός.

 
Στάμος Στάμος [Παπαστάμος] του Θεοδωράκη Στάμου που αναφέρεται  ως κατοικος Χαλανδρίτσας σε μεγάλο κατάλογο πολιτών των ετών 1837-1843 και βεβαιώνει με άλλους 70 γονείς μαθητών ότι οφείλονται οι μισθοί του δασκάλου Βρετού στο δημοτικό σχολείο του χωριού. (το στοιχείο αυτό προέρχεται από έρευνα που έγινε στα ΓΑΚ/Τζώρτζη)  Είναι η εποχή που ήταν στο Δημοτικό  σχολείο της Χαλανδρίτσας ο γιός του Στάμος και αργότερα έγινε ιερέας ο γνωστός μας Παπαστάμος.   

 Αρβανιτάκης Δημήτρης [παπαδημήτρης1890-1925] ήταν γιος του Γεωργίου και της Αστρίνας Αρβανιτάκη κατοίκων της Σποδιάνας αποφοίτησε από την Ιερατική Σχολή Τριπόλεως με τη διπλή ιδιότητα του Ιερέως και του δασκάλου που προβλεπόταν από το νόμο  που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 1874

 Πετρούτσος Γρηγόρης [Παπαγρηγόρης1948-2021] ήταν γιός του Ιωάννου και της Ξένιας έγγαμος και πατέρας επτα τέκνων απεφοίτησε από τη Ιρατική Σχολή Πατρών και εντάχτηκε οριστικά στον ιερό κλήρο το 1975..διέμενε στη Σποδιάνα (Χρυαοπηγή) μέχρι την εκδημία του το 2021

Αθανάσιος Νικ. Στάμος 
Στοιχεία από το ανέκδοτο πόνημα μου 
Μνήμες και θύμησες από τη Παραδοσιακή Σποδιάνα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου